Vili Resetaric – 60 ljet
 

Gdo je Vili Rešetarić? Vili Rešetarić je u Austriji jako poznat. On je velikan austrijske muzičke scene. Vili se rodio na Stinjaki/Stinatz u južnom Gradišću.
On se priznaje kot Hrvat. Kod svake prilike na to i pokaže da je gradišćanski Hrvat, ki se rodio na Stinjaki i ki živi u Beču.
Vili Rešetarić se je rodio 21. decembra 1948. ljeta na Stinjaki. U starosti od trih ljet se preseli s obitelju u Beč. Studirao je anglistiku i šport. Jur vrijeda se društvenopolitički angažira. I to u politrock-grupi „Schmetterlinge“. S grupom „Ostbahn-Kurti und die Chefpartie“ isto tako ostaje jako poznat po cijeloj Austriji i doživljava i dalje veliku slavu u muzičkoj sceni Austrije.

Ali rodjeni Stinjak nije samo poznat kot muzičar. Pod imenom Kurt Ostbahn se Vili angažira za socijalna pitanja. S drugimi ljudi utemelji organizacije „Asyl in Not“ i „SOS-Mitmensch“. U toj vezi je poznat njegov nastup u Beču na Heldenplatzu. Onde je jačio skupa s njegovom majkom Angelom po hrvatsku pred nekoliko sto tisuć ljudi. Vili je i predsjednik projekta Doma za integraciju (Integrationshaus). On se skrbi za ljude, ki su došli iz inozemstva u Austriju i ki imaju dost poteskoć, da bi je integrirali u austrijsko društvo. U toj vezi se organizira u Beču i „Bečki bal biguncev“. Vili je dobra duša, ka pomaže rado drugim. To se pokazuje i u tom da on ima svaku nedilju od 13.00 do 14.00 uri posebnu emisiju na radiju u Beču, kade se skrbi za brige drugih. Emisija se zove “Batrenje i savjet“, u originalu na nimškom jeziku „Trost und Rat“.

Zbog njegovoga angažmana su častili Vilija Rešetarića s nekoliko nagradov. Tako je dostao „Bruno-Kreisky“-odlikovanje i „Josef-Felder“-nagradu. Vili je glumio i u Oberwartu, kad je bila na programu tema emigracije iz Gradišća u Ameriku.
Kusić se zvao „Coming home“. Tema: unuk jednoga Gradišćanca, ki je emigrirao u Ameriku, putuje u Gradišće da upozna domovinu svojega dida. Tako se predstavu i sve četire narodne grupe u Gradišću.

Čim je Vili stariji, tim već se Vili bavi i hrvatskom tematikom i uplete hrvatske jačke u svoje programe.
Vili je moj kusin/bratić. Njegova majka Angela i moja majka Maria su bile sestre. One su si rado jačile. Vili je bio, kot sam jur rekao, jur uvik dobra duša. Nam malim kusinom je mogao jur kot mladić čokoladu nosit iz Beča, kad je mogao dojt na pohod. Duhovno i u interesi me Vili uvijek sprohadja.

60. rodjendanu sve najbolje i želja, da se sam ne preoptereti u svojem angažmanu zu druge.
AD MULTOS ANNOS!

Martin Zsivkovits
 

BG-HomeSeitenanfang

Burgenlaendische Gemeinschaft 1-3 2009 Nr.409 Zeitungsarchiv