„Prof. Feri Sucic - 90 ljet“
 

Jedan od najpoznatijih živih Gradišćanskih Hrvatov je prof. Feri Sučić. Feri Sučić je nastao sada 90 ljet star. On je u neobično dobrom zdravstvenom stanju i još aktivan komponist. Tako je u zadnji dani komponirao najnoviju jačku s titulom: „Još nismo Amerikanci“. Istotako je dao i intervju na hrvatskoj televiziji. Pri toj priliki je djelovao jako mladenački.
Feri Sučić je velika ličnost med Gradišćanskimi Hrvati. On je doajen hrvatske muzike i književnosti.

Feri Sučić je svoju muzičku karijeru počeo u Beču u hrvatskom „Društvu“. Kasnije se odselio u Gradišće i je utemeljio „Tamburicu Klimpuh“. On je napisao, oglazbio i aranžirao oko 300! jačak. 130 od tih jačak je snimljeno na različni nosači zvuka.
Prilikom njegovoga 90. rodjendana se izdala posebna CD – jka sa 17 najpoznatijih jačak. Jako poznata je i njegova jačka „Selo u Gradišću“. U toj jački Feri Sučić opjeva svoje rodno selo Veliki Borištof. U Velikom Borištofu se je Feri Sučić rodio 30. septembra 1918. Onde je i odrasao. S 14 ljet je teško obetežao. On je ozdravio i onda je prošao u Beč. U Beču je Feri dospio u hrvatsko društvo i naučio se tamburati.
Jako poznata je i njegova jačka: „Dovidjenja mornar moj dragi, pozdravi mi lipi Hawaii“. Mi Gradišćanski Hrvati jako rado jačimo ovu jačku. Kad sam sa svojom ženom pred trimi ljeti bio na odmoru na Hawaiiju, mi je stalno ta jačka išla po glavi. Pisao sam i razglednicu gospodinu Sučiću s Hawaiija s pitanjem, kako je došlo do te jačke.
On mi je u pismu razložio to tako: Vidio je neki diapozitiv o Hawaiiju i ta lipota te slike ga je motivirala, da napiše tu ljubavnu jačku o Hawaiiiju.
U književnosti je Feri Sučić isto jako važan za nas Gradišćanske Hrvate. On je jur u jako rani ljeti pisao pjesmice.

Njegove zasluge ležu i u tom, da je ljeta dugo uredjivao novine Gradišćanskih Hrvatov – „Naš Tajednik“, a kasnije nasljednika tih novin „Hrvatske Novine“.
Istotako velike zasluge ima jubilar i u uredjivanju „Gradišće Kalendara“. Ljeta dugo je bio on urednik toga za nas Gradišćanshe Hrvate važnoga kalendara.
Nedavno je bilo veliko svečevanje prilikom 90. rodjendana u rodnom selu jubilara. Slavlje je počelo u crikvi u Velikom Borištofu. I u crikvi su se jačile kompozicije prof. Ferija Sučića.
U velikoj dvorani KUGE u Velikom Borištofu je na barokni način bio proslavljen zasluženi jubilar. Držali su se lipi i obiljni govori, svirala je tambura. Posebno klimpuški tamburaši su slavili svojega dugoljetnoga šefa. Predstavio se je i jedan DVD s portretom Ferija Sučića. To je prvi dokumentarni film, ki je čisto posvećen jednoj ličnosti. Predstavila se je i zvanaredno bogata i obiljna knjiga o Feriju Sučiću. Knjiga je u velikom obliku i ima 319! stranic.
Jako detaljirano se opisuje uz život jubilara i njegova djelatnost kot muzičar, kompozitor, tamburaš, pisac i književnik.

Prof. Feriju Sučiću željimo i ovim putem sve najbolje – AD MULTOS ANNOS SANOS ET FELICISSIMOS!
Martin Zsivkovits
 

BG-HomeSeitenanfang

Burgenlaendische Gemeinschaft 10-12 2008 Nr.408 Zeitungsarchiv